Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ο πόνος και ο φόβος δεν είναι μόνο ανθρώπινο "προνόμιο"

Ευχαριστούμε την Ελένη Βράκα για τις φωτογραφίες!

Αναδημοσίευση από parallaximag.gr

Εικόνες: Ελένη Βράκα
Με γενικό σύνθημα: Διαδηλώνουμε για τα ζώα, γιατί αισθάνονται, όπως κι εμείς, γιατί σκέφτονται, όπως κι εμείς, γιατί μοιράζονται τον ίδιο πλανήτη με εμάς, γιατί τα ζώα έχουν δικαίωμα στη ζωή, την ευζωία και την ελευθερία, χθες, Κυριακή 29 Μαρτίου μια διαφορετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Νέα Παραλία, καθώς οι φιλοζωικές οργανώσεις και ομάδες της πόλης ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια διαδήλωση για όλα τα ζώα. Πρόκειται για την δεύτερη Πανελλαδική Διαμαρτυρία για όλα τα ζώα, που πραγματοποιήθηκε παράλληλα και στην Αθήνα, και από τις 12.00 μ.μ. οι φιλόζωοι της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου με εκδηλώσεις για τους μικρούς μας φίλους, ομιλίες σχετικές με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς για τα ζώα, την στείρωση, την ολική χορτοφαγία, τα πειράματα σε ζώα και τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, ενώ ακολούθησε μια πορεία διαμαρτυρίας στην παραλιακή ζώνη. Tην διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη στήριξαν οι οργανώσεις Οικόπολις - μια παράλληλη πόλη, Ομάδα Vegan Thessaloniki, «Νοιάζομαι» φιλοζωική οργάνωση Θεσσαλονίκης, Δράση για την Άγρια Ζωή, Φιλοζωικό Σωματείο «Ο Άργος», Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Psychanimal, Π.Φ.Π.Ο. και Γατοομάδα Θεσσαλονίκης.

Πορεία ενάντια στην κακοποίηση των ζώων πραγματοποιήθηκε στην παραλία της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Αφιέρωμα του Thestival.gr για την Πανελλαδική Διαμαρτυρία για ΟΛΑ τα ζώα στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

 Φιλοζωικές οργανώσεις και φιλόζωοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στο άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου στην παραλία προκειμένου να εκφράσουν την αντίρρησή τους στην εκμετάλλευση όλων των μορφών ζωής από τον άνθρωπο.
Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν μέσα από ομιλίες και ενημερωτικά stand για την κακοποίηση των ζώων.
Στις 16.00 πραγματοποιήθηκε μια μικρή πορεία από το σημείο μέχρι τον Λευκό Πύργο.
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του thestival.gr από την εκδήλωση.
Click to enlarge image zwa 6.jpgClick to enlarge image zwa 6.jpg
  • Click to enlarge image zwa 2.jpg
  • Click to enlarge image zwa 3.jpg
  • Click to enlarge image zwa 4.jpg
  • Click to enlarge image zwa 5.jpg
  • Click to enlarge image zwa 6.jpg
  • Click to enlarge image zwa 7.jpg
  • Click to enlarge image zwa.jpg
  •  





Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση για τα ζώα (βίντεο-φωτογραφίες)

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Ζωολόγιο που προωθεί τα δικαιώματα των μη ανθρώπινων ζώων και κάλυψε όλη την εκδήλωση για τη 2η Πανελλαδική Διαμαρτυρία για ΌΛΑ τα ζώα! 

Ακολουθεί αναδημοσίευση από: 


Με σύμμαχο τον καλό καιρό, πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, εκδήλωση στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της 2ης πανελλαδικής διαμαρτυρίας για όλα τα ζώα.
Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν ομιλίες σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων και την χορτοφαγία, και άλλα.
Την ομιλία άνοιξε η δικηγόρος Βάσω Τάκη. Στη συνέχεια ο Επίκουρος Καθηγητής Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ Χάρης Βερβερίδης ενημέρωσε τον κόσμο σχετικά με την στείρωση των ζώων. Ο Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.ScΚωνσταντίνος Κούτσικας για την χορτοφαγία. Ενώ ο Σταύρος Καραγεωργάκης και ο Ξενοφών Μωραΐτης αναφέρθηκαν στην ηθική και τα πειράματα σε ζώα αλλά και τις εναλλακτικές λύσεις.  Την ομιλία έκλεισε η Δήμητρα Πανίδου, μέλος της συλλογικότητας Vegan Thessaloniki, η οποία μίλησε για τα προϊόντα που δεν χρησιμοποιούν πειράματα σε ζώα.
Παράλληλα με την ομιλία υπήρχε ακτιβιστική δράση, ενώ στο τέλος ακολούθησε πορεία προς τον Λευκό Πύργο.













Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Πανελλαδική διαμαρτυρία για ΟΛΑ τα ζώα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Κυριακή 29 Μαρτίου 2015
Άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου, Νέα Παραλία
ώρα 12.00 μ.μ. 


ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
γιατί πονάνε, όπως κι εμείς
γιατί αισθάνονται, όπως κι εμείς
γιατί σκέφτονται, όπως κι εμείς
γιατί μοιράζονται τον ίδιο πλανήτη με εμάς
γιατί τα ζώα έχουν δικαίωμα στη ζωή, την ευζωία και την ελευθερία.

Πρόγραμμα της Πανελλαδικής Διαμαρτυρίας για ΟΛΑ τα ζώα στη Θεσσαλονίκη:

12:00 Προσέλευση

12:00-16:00 Εκδηλώσεις για τους μικρούς μας φίλους

Ομιλίες

13:00-13:40 Ομιλία:
«Υφιστάμενο νομικό καθεστώς για τα ζώα και νομικές συμβουλές»
Βάσω Τάκη, Δικηγόρος, Νομική Σύμβουλος Π.Φ.Π.Ο

13:40-14:20 Ομιλία:
«Στείρωση: Μύθοι και Πραγματικότητες»
Χάρης Βερβερίδης, Επίκουρος Καθηγητής Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ

14:20- 15:00 Ομιλία:
«Ολική Χορτοφαγία: Μύθοι και Πραγματικότητες»
Κωνσταντίνος Κούτσικας, Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc

15:00- 16:00 Ομιλία:
«Πειράματα σε ζώα και εναλλακτικές λύσεις»
Σταύρος Καραγεωργάκης, Δρ. Φιλοσοφίας
Ξενοφών Μωραΐτης, Κτηνίατρος
Δήμητρα Πανίδου, μέλος της συλλογικότητας Vegan Thessaloniki

16:00 Πορεία διαμαρτυρίας στην παραλιακή ζώνη – Σπάμε τα κλουβιά

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας θα υπάρχουν ενημερωτικά stand των οργανώσεων/συλλογικοτήτων

Είσοδος ελεύθερη


fb event: www.facebook.com/events/1543739379246973/

Tην διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη στηρίζουν οι παρακάτω οργανώσεις:
Οικόπολις – μια παράλληλη πόλη
Ομάδα Vegan thessaloniki
«Νοιάζομαι» φιλοζωική οργάνωση Θεσσαλονίκης
Δράση για την Άγρια Ζωή
Φιλοζωικό Σωματείο «Ο Άργος»
Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
Psychanimal
Π.Φ.Π.Ο. (Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία)
Γατοομάδα Θεσσαλονίκης

Poster by Tasos Papatolis





Διαδραστικός χάρτης με vegan σημεία ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη!

Στον παρακάτω διαδραστικό χάρτη θα βρείτε όλα τα vegan σημεία ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη που περιλαμβάνουν: καφενεία, εστιατόρια, ταχυφαγεία, ζαχαροπλαστεία, παντοπωλεία, pet shops χωρίς ζώα, ιατρεία και διαιτολόγους / διατροφολόγους που ασπάζονται ή είναι φιλικ@ προς τον vegan τρόπο ζωής.


Vegan points of interest in Thessaloniki

Συνέντευξη Vegan Thessaloniki στην TV100

Η συνέντευξη του Ανδρέα Παπαζαχαρίου στη TV100 σχετικά με τον vegan τρόπο ζωής και τις εκδηλώσεις της συλλογικότητας Vegan Thessaloniki.




Στο τέλος της παρουσίασης ο Ανδρέας καλεί τους/τις τηλεθεατές/ριες να συμμετέχουν στη 2η Πανελλαδική Διαμαρτυρία για ΟΛΑ τα Ζώα, την Κυριακή 29 Μαρτίου, 12.00 στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη.

Vegan Thessaloniki: Η Θεσσαλονίκη είναι... βιγκανούπολη!

Αφιέρωμα του Thestival.gr για τη συλλογικότητα Vegan Thessaloniki και τον Βιγκανισμό στη θεωρία και στην πράξη!
Για κάποιους θεωρείται τρόπος ζωής, για πολλούς υπερβολή και για άλλους καθαρή τρέλα. Για την κοινότητα των Vegan Thessaloniki, όμως, ο βιγκανισμός είναι μια συνειδητή επιλογή, πίσω από την οποία βρίσκεται μόνο η αγάπη για τα ζώα, αλλά και τους ανθρώπους. Οι «σκληροπυρηνικοί» χορτοφάγοι αρνούνται να καταναλώσουν οποιαδήποτε τροφή παράγεται από ζωντανά πλάσματα, δεν χρησιμοποιούν καλλυντικά και προϊόντα που έχουν δοκιμαστεί πειραματικά σε ζώα και δεν φορούν ρούχα που προέρχονται από δέρματα ζώων. Με λίγα λόγια, οι vegan, όπως λένε, αρνούνται να γίνουν «συνένοχοι» σε οποιαδήποτε μορφή εκμετάλλευσης των ζώων και των ανθρώπων.
Ο Ανδρέας, η Δήμητρα, ο Κώστας και η Μαρία είναι τέσσερα από τα ενεργά μέλη της συλλογικότητας Vegan Thessaloniki, η οποία έχει ως σκοπό τη συμμετοχή στην ενημέρωση του κόσμου και την έρευνα γύρω από τα θέματα της προστασίας των ζώων και της διατροφής, με διάφορες ακτιβιστικές δράσεις και εκδηλώσεις. Όπως εξήγησαν μιλώντας στο Thestival, ο βιγκανισμός είναι μια διατροφή και ένας τρόπος ζωής που εκτείνει τη συμπόνια και το σεβασμό στα πλάσματα του πλανήτη μας.
Από παρέα σε... συλλογικότητα της πόλης
Η συλλογικότητα Vegan Thessaloniki συγκροτήθηκε διαδικτυακά στα τέλη του 2010 χάρη στον Ανδρέα, ο οποίος είναι φοιτητής Ιατρικής και χορτοφάγος τα τελευταία 8 χρόνια, εκ των οποίων τα 4 vegan. «Αρχικά, ήταν ένας χώρος να γράφω τις σκέψεις μου όταν είχα πρωτοέρθει από Κύπρο. Μετά από λίγο καιρό, σε μία διαμαρτυρία για τα ζώα, γνώρισα κάποιους vegan και έτσι ακολούθησα και εγώ», αναφέρει στο Thestival ο Ανδρέας. Η ομάδα ξεκίνησε τις πρώτες της εκδηλώσεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως vegan κουζίνα και προβολές στον κοινωνικό χώρο Σχολείο της Βασιλέως Γεωργίου, ενώ αργότερα ένωσε τις δυνάμεις της με μέλη της διεθνούς γυμνής ποδηλατοδρομίας και με το Οικόπολις και πήρε τη μορφή που έχει σήμερα. «Μέχρι να γνωρίσουμε τα παιδιά το 2013, κάναμε πολλές εσωστρεφείς δράσεις, με πικ νικ κλπ. Μετά αρχίσαμε να ενημερώνουμε τον κόσμο σε πολλά επίπεδα, με ακτιβιστικές δράσεις και εκδηλώσεις με προβολές, συζήτηση και ομιλίες από εξειδικευμένους ομιλητές και vegan κουζίνα», τονίζει η Δήμητρα, η οποία έχοντας συμπληρώσει 15 χρόνια ως χορτοφάγος εκ των οποίων τα 3 τελευταία ως vegan, φροντίζει να απαντάει στις ερωτήσεις που φτάνουν στη σελίδα του facebook.
Αυτή τη στιγμή, οι Vegan Thessaloniki αριθμούν περισσότερα από 1.500 διαδικτυακά μέλη, ενώ στη σελίδα τους μπορεί κανείς να βρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το βιγκανισμό, καθώς και χάρτη με pins για τα μαγαζιά που διαθέτουν πιστοποιημένα προϊόντα. «Εκπαιδεύουμε τον κόσμο και δημιουργούμε ζήτηση για αυτά τα προϊόντα. Η κοινωνία αφήνει πίσω τις προκαταλήψεις που έχουν να κάνουν με το vegan τρόπο ζωής. Και η Θεσσαλονίκη έχει πολλές επιλογές γιατί είναι... βιγκανούπολη», υπογραμμίζει η Δήμητρα, ενώ ο Ανδρέας προσθέτει ότι «σε περίπτωση που κάποιος έχει επιλέξει αυτόν τον τρόπο ζωής, είμαστε εκεί για να τον στηρίξουμε, για έναν τρόπο ζωής χωρίς βία».
Βιγκανισμός: Θεωρία και πράξη
Το μοντέρνο κίνημα του vegan τρόπου ζωής είναι μία φιλοσοφία που έχει τις ρίζες της στη Βρετανία. Ξεκίνησε από μία ομάδα χορτοφάγων οι οποίοι δεν κατανάλωναν κανένα ζωικό παράγωγο και θεωρούσαν ότι η χρήση του όρου χορτοφάγος (vegetarian) για τον τρόπο ζωής τους ήταν ανεπαρκής. Ο όρος "vegan" που θέσπισε ο Ντόναλντ Γουάτσον προήλθε από την αρχή και το τέλος της λέξης "vegetarian" και συμπεριλαμβάνει εκείνους τους ανθρώπους που αποκλείουν από κάθε πτυχή της ζωής τους τα ζωικά προϊόντα. «Οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι απλά ένα είδος διατροφής, αλλά ουσιαστικά είναι ένα κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων», λέει η Μαρία, η οποία ακολουθεί αυτόν τον τρόπο ζωής εδώ και 4,5 χρόνια. Όπως αναφέρει ο Ανδρέας, είναι μια στάση ζωής που επιθυμεί να εκτείνει συμπόνια, δικαιοσύνη και ισότητα σε όλα τα πλάσματα του πλανήτη χωρίς να υπάρχουν διακρίσεις. «Εκτός από το ρατσισμό, υπάρχει και ο σπισισμός, δηλαδή το να θεωρείς τη ζωή ενός όντος υποδεέστερη επειδή δεν ανήκει στο ίδιο είδος με σένα», εξηγεί, ενώ η Δήμητρα συμπληρώνει ότι «οι vegan είναι, επίσης, ενάντια στις διακρίσεις ανάμεσα σε σκυλάκια και γατάκια και στα υπόλοιπα ζώα που δεν είναι κατοικίδια».
Οι vegan δεν πιστεύουν στην «ανθρωπιστική» σφαγή των ζώων, καθώς προσπαθούν να προκαλούν όσο το δυνατόν λιγότερο πόνο. «Εμείς είμαστε ενάντια στον εγκλεισμό και στη φυλάκιση των ζώων. Είμαστε κατά της ιδιοκτησίας. Ακόμη και τα ζώα συντροφιάς, οι περισσότεροι τα εκμεταλλεύονται. Πρέπει να κατευθυνθούμε σε μία τάση που τα ζώα να είναι ελεύθερα στη φύση. Βέβαια, είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει σταδιακά», τονίζει ο Κώστας, ο οποίος είναι vegan τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον Ανδρέα, ζούμε σε αποσύνδεση με την τροφή μας, καθώς όπως ξεκαθαρίζει «όλη η δομή του ανθρώπου, από την ανατομία του, το έντερό του, το σάλιο του, τα δόντια του, ακόμη και την ψυχολογία του είναι δομημένη σαν φυτοφάγου ζώου και σαν καρποσυλλέκτη».
Όπως αναφέρει ο Κώστας, ο βιγκανισμός δεν είναι δίαιτα, αλλά έχει μία άλλη ψυχολογία, είναι επιλογή συνείδησης, που προκύπτει όταν εμβαθύνεις στην ουσία, στην εκμετάλλευση των ζώων, στα θέματα της υγείας και της βιομηχανίας πίσω από την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών. «Κάποια πράγματα δεν τα θεωρούμε πια καν φαγητό. Θα ήταν περίεργο να τα φάμε και δεν τα θεωρούμε φυσιολογική τροφή για τον άνθρωπο. Ακόμη και το μέλι, η μέλισσα το φτιάχνει για αυτήν. Όχι για μας», προσθέτει η Μαρία.
Πρώτη φορά vegan
Οι περισσότεροι vegan ξεκινούν ως vegetarians ή ακολουθώντας plant-based diet για λόγους υγείας και στη συνέχεια φτάνουν στον βιγκανισμό. Πώς είναι, όμως, η ζωή και η καθημερινότητα ενός ανθρώπου που ακολουθεί ολική χορτοφαγία; «Αυτό που κοιτάμε πάντα είναι τα συστατικά και τις ετικέτες. Υπάρχουν λίστες για τα συντηρητικά, τα Ε, που λένε την προέλευσή τους ώστε να μπορείς να αποφεύγεις ό, τι είναι ζωικό. Υιοθετώντας έναν vegan τρόπο ζωής, συνεχίζεις εφ' όρου ζωής να ψάχνεις», εξηγεί ο Ανδρέας.
Προκειμένου να ενημερώσει και να βοηθήσει όσους ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν τον βιγκανισμό, η συλλογικότητα Vegan Thessaloniki οργανώνει... «veganoεξορμήσεις», δηλαδή βόλτες σε μαγαζιά της πόλης απ' όπου κάποιος μπορεί να προμηθευτεί vegan γιαούρτια, τυριά, σοκολάτες, διάφορα δημητριακά και όσπρια όπως φαγόπυρο, αμάρανθος, κινόα, κεχρί, vegan γάλατα, όπως γάλα από ρύζι ή αμύγδαλα, καθώς και προϊόντα από εταιρείες που δεν κάνουν πειράματα σε ζώα, οι οποίες διαθέτουν πιστοποιήσεις. «Στην ουσία η veganoεξόρμηση είναι μία εντελώς δικιά μας πατέντα που δημιουργήσαμε για να βοηθήσουμε στη πράξη τον κόσμο που είτε θέλει να υιοθετήσει έναν vegan τρόπο ζωής είτε απλά να μειώσει τα ζωικά από τη ζωή του», λέει η Δήμητρα και συμπληρώνει: «Εμείς προσπαθούμε να μάθουμε τον κόσμο να κοιτάει πίσω από τη βιτρίνα. Λειτουργούμε ως αφορμή για να κάνει κάποιος τη δική του έρευνα. Δείχνουμε το δρόμο».
Όπως εξηγούν στο Thestival τα μέλη της ομάδας, το γάλα περιέχει καζεομορφίνες, ουσίες που δημιουργούν φαινόμενα εξάρτησης και γι' αυτό στην αρχή βοηθούν αρκετά τα υποκατάστατα, καθώς μπορεί κανείς να βεγκανοποιήσει τα πάντα· να φτιάξει παστίτσιο, μουσακά ή γλυκά. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η ενημέρωση σχετικά με τις συνθήκες παραγωγής τόσο σε «μικρές οικογενειακές φάρμες» όσο και σε μεγάλες βιομηχανίες. «Αν σκεφτόμαστε τα θύματα των επιλογών μας αντί τις συνήθειές μας και τη βολή μας, δεν είναι δύσκολο. Κάθε φορά που αγοράζουμε το οτιδήποτε συντελείται πολιτική πράξη. Ο vegan τρόπος ζωής με έκανε να σκέφτομαι και πολύ παραπάνω για τα δικαιώματα των ανθρώπων και να ψάχνω για προϊόντα fair trade (δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου). Οι άνθρωποι πρέπει να ξεφύγουμε από τη νοοτροπία ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αλλαγές επειδή είμαστε μονάδες», αναφέρει η Δήμητρα.
Πέντε άγνωστες πληροφορίες
- Λίγοι γνωρίζουν ότι ένα θηλαστικό για να βγάλει γάλα πρέπει να γεννήσει, όπως και ο άνθρωπος. Η... παράπλευρη απώλεια στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ότι γονιμοποιούν συνεχώς τις αγελάδες για να γεννήσουν. Αν γεννηθεί αρσενικό, το σκοτώνουν και είναι το γνωστό σε όλους μας μοσχαράκι γάλακτος. Αν είναι θηλυκό, γίνεται ακόμη μία μηχανή παραγωγής γάλακτος.
- Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι το 99% των κόκκινων κραγιόν περιέχουν πολτό από πολτοποιημένα σκαθάρια. Πρόκειται για τη χρωστική ουσία καρμίνη, η οποία είναι εκχύλισμα αποξηραμένων θηλυκών εντόμων του είδους Dactylopius coccus Casta. Η καρμίνη (Ε120) περιέχεται, επίσης, σε χυμούς, ζαχαρωτά και γλυκά.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το καθαριστικό τζαμιών και επιφανειών με ξύδι και σόδα. Έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα, με τη διαφορά ότι δεν έχει... πειραματιστεί σε ζώα.
- Κατά τη διαύγαση/φιλτράρισμα του οίνου χρησιμοποιείται πολλές φορές καζεΐνη από το γάλα, αλβουμίνη από το αυγό, ιχθυόκολλα, ζελατίνη η οποία προέρχεται από οστά και χόνδρους ζώων.
- Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν περισσότερα από 50 καταστήματα και εστιατόρια με vegan και χορτοφαγικά προϊόντα.
Περισσότερα στη σελίδα Vegan Thessaloniki στο Facebook.
  • Click to enlarge image ve 1.jpg
  • Click to enlarge image ve 10.jpg
  • Click to enlarge image ve 2.jpg
  • Click to enlarge image ve 3.jpg
  • Click to enlarge image ve 4.jpg
  • Click to enlarge image ve 5.jpg
  • Click to enlarge image ve 6.jpg
  • Click to enlarge image ve 7.jpg
  • Click to enlarge image ve 8.jpg
  • Click to enlarge image ve 9.jpg

Είμαι "περίεργος" Βίγκαν...

Αφιέρωμα του περιοδικού Parallaximag για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις της συλλογικότητας Vegan Thessaloniki σχετικά με την ολικά χορτοφαγική διατροφή και τα δικαιώματα των μη ανθρώπινων ζώων.

Λέξεις-εικόνες: Γιάννης Βήκας

Υπάρχουν οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής, υπάρχουν οι χορτοφάγοι, υπάρχουν και οι βίγκαν. Το βαρύ πυροβολικό της άρνησης της ζωικής τροφής σε όλες της μορφές της και όχι μόνο. Σας φαίνεται μια από τις πιο υγιεινές τροφές το αγνό μελάκι; Ε λοιπόν οι Βίγκαν λένε όχι και στο μέλι. Γιατί το μέλι έρχεται απ΄τις μέλισσες. Και οι μέλισσες είναι ζώντες οργανισμοί.
Σε αναζήτηση λοιπόν μιας γνωριμίας με τον Βιγκανισμό, που για τον περισσότερο κόσμο έχει την ετικέττα του extreme, πεταχτήκαμε μέχρι το Οικόπολις το περασμένο Σάββατο, όπου οι Βίγκαν Θεσσαλονίκης είχαν προγραμματίσει την κοπή της δικιάς τους πίτας. Αν δεν έχετε φάει ποτέ βασιλόπιτα χωρίς αυγά, με γάλα αμυγδάλου ή ρυζιού, σας προτείνω να την δοκιμάσετε. Νοστιμότατη.
Η ομάδα Βίγκαν Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε από τον Ανδρέα, τέλη 2010 με αρχές 2011, όταν ο ίδιος, ως φοιτητής ιατρικής, γνώρισε μια παρέα βίγκαν. Τότε έγιναν οι πρώτες χορτοφαγικές κουζίνες στον κοινωνικό χώρο «Σχολείο» και η πρώτη προβολή της ομιλίας του γκουρού των Βίγκαν και ακτιβιστή των δικαιωμάτων των ζώων, Gary Yourofsky. Τότε ξεκίνησαν και τα πρώτα πικ νικ και συναντήσεις μαγειρικής, με αποτέλεσμα η ομάδα να γίνεται πόλος έλξης των βίγκαν στη Θεσσαλονίκη. Η βραδιά που διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο περιλάμβανε προβολή ομιλίας από την Colleen Patrick Goudreau με τίτλο «Απομυθοποιώντας τους μύθους για τη διατροφή», συζήτηση, ζωντανή μουσική και DJ set, ενώ δεν έλειπε και η παρουσία ενός τεράστιου μπουφέ με χειροποίητες λιχουδιές (μάσα στο πλαίσιο των βίγκαν κανόνων).
Για να καταφέρουμε λοιπόν να μπούμε για λίγο στο πνεύμα του βιγκανισμού και να μάθουμε μερικές από τις δράσεις τους, μιλήσαμε με τον Κώστα Τερζόπουλο, μέλος της συλλογικότητας.
Σύμφωνα με τον Κώστα, ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στάσης ζωής και φιλοσοφίας, που βρίσκεται ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπων και «μη ανθρώπινων ζώων» κι έχει ως αξίες τη μη βία, την αγάπη, τη συμπόνια και την απελευθέρωση των ζώων από τα δεσμά που τους έχουν επιβληθεί. Δεν προβλέπεται μόνο η αποχή από το κρέας και τα ζωικά προϊόντα, αλλά και αποχή από είδη περιποίησης, που έχουν δοκιμαστεί πειραματικά σε ζώα, αλλά και δερμάτινα είδη ένδυσης και υπόδησης. Επίσης, εστιάζουν στο θέμα της βιωσιμότητας του πλανήτη, «μιας και οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν πλέον και στις αναπτυσσόμενες χώρες, με αποτέλεσμα ν’ αυξάνεται ραγδαία η κατανάλωση κρέατος και ζωικών παραγώγων σε άλλοτε παραδοσιακά χορτοφαγικές κοινωνίες, όπως Κίνα, Ινδία και μέρος της Αφρικής, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ‘’αποθεματική ασφυξία’’ τον πλανήτη».
Μάλιστα, στην κουβέντα που έχουμε μας τονίζεται πως ο ΟΗΕ, έχοντας στα χέρια του έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του, προβλέπει πως έως το 2050 πλανήτης θα έρθει αντιμέτωπος με μεγάλες διατροφικές ελλείψεις, γι’ αυτό και συστήνει προς τα μέλη του την προώθηση του βιγκανισμού ως ανάχωμα, το οποίο αν και δε μπορεί να στρέψει όλους τους ανθρώπους προς την ολική χορτοφαγία, ενδεχομένως θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό κατανάλωσης κρέατος. Βέβαια, το πρόβλημα της βιωσιμότητας του πλανήτη δε σχετίζεται μόνο με την ίδια κατανάλωση κρέατος, αλλά και με την τεράστια δαπάνη νερού και εκτάσεων που πραγματοποιείται για τη συντήρηση της βιομηχανίας.
Η βραδιά αποδείχτηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αφού εκεί πληροφορηθήκαμε για τις ακτιβιστικές δράσεις της συλλογικότητας, όπως προβολές ντοκιμαντέρ και ομιλιών, αλλά και ομιλίες των ίδιων στο Οικόπολις και σε φεστιβάλ, όπως το GreenWave και το αντιρατσιστικό, στα οποία εξέφρασαν τις θέσεις τους για τις τριών ειδών διακρίσεις. Τις φυλετικές, που σχετίζονται με τη φυλή και την καταγωγή, τον σεξισμό, που σχετίζεται με το φύλο και την σεξουαλικότητα και τις διακρίσεις απέναντι στα είδη των ζώων ή αλλιώς speciesism.
Η τελευταία σχετίζεται με το διαχωρισμό των ζώων σε ζώα συντροφιάς, διασκέδασης-ψυχαγωγίας και σε ζώα για εκμετάλλευση του κρέατος και των παραγώγων τους. Στην ουσία μας βάζει να σκεφτούμε τη διαφορετική προσέγγιση που έχει η κοινωνία απέναντι σε μια γάτα ή έναν σκύλο που έχουμε στο σπίτι, έναν ελέφαντα κι ένα λιοντάρι σ’ ένα τσίρκο ή ζωολογικό κήπο, καθώς και ένα μοσχαράκι, ένα γουρούνι, ένα κοτόπουλο ή ένα ψάρι, που τα καταναλώνουμε. Κινούμενοι σε αυτήν τη λογική οι ίδιοι έχουν προχωρήσει σε δράσεις, στις οποίες γυμνοί άνθρωποι αναπαριστούσαν κομμάτια κρέατος τυλιγμένα σε ζελατίνα με αναγραφόμενη τιμή κιλού, ενώ έχουν τυλιχτεί και σε δίχτυα ψαρέματος, και πάλι γυμνοί, με σκοπό να καταδικάσουν την αλιεία.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον σκηνικό, που είχε οργανώσει η ομάδα στη στοά Μοδιάνο, ήταν τα περασμένα Χριστούγεννα, όπου έστησαν τραπέζι κι έκαναν το δικό τους φαγοπότι, χωρίς ίχνος κρέατος φυσικά και μ’ ένα μπάνερ που απεικόνιζε τη φάτνη με τα ζώα σκοτωμένα και την πρόταση «Αυτά τα Χριστούγεννα μη φέρετε το θάνατο στο τραπέζι μας». Αυτό που ήθελαν να επικοινωνήσουν ήταν πως η χριστιανική ηθική ενδεχομένως να έχει μια λάθος οπτική για την ύπαρξη των «μη ανθρώπινων ζώων», τα οποία παρουσιάζει ως δημιουργήματα του Θεού, που έχουν ως σκοπό να εξυπηρετούν τον άνθρωπο, ενώ παράλληλα ήθελαν να θέσουν και το ζήτημα της αγάπης και ποια είναι τα όρια αυτής. Η ομάδα έχει συμμετάσχει και στις γυμνές ποδηλατοδρομίες της πόλης μας.
Περνώντας σε δράσεις πιο οικογενειακές και όχι τόσο ακτιβιστικού χαρακτήρα, η ξεχωριστή συλλογικότητα της πόλης διοργανώνει συναντήσεις μαγειρικής στο χώρο του Οικόπολις, ενώ άλλες φορές προσκαλούν και κόσμο (όπως το περασμένο Σάββατο βράδυ, που έκοψαν την ετήσια πίτα τους), με φαγητά όχι κλασσικά χορτοφαγικά, όπως μπάμιες και φακές, αλλά πιο ιδιαίτερα, όπως παστίτσιο, κεμπάπ σόγιας, γλυκά και άλλες γεύσεις, ενίοτε πιο γκουρμέ. Το να είσαι βίγκαν δε σημαίνει φυσικά ότι οι διατροφικές σου επιλογές περιορίζονται σε 4 – 5 φαγητά. Υπάρχει τεράστια ποικιλία που καλύπτει όλες τις γευστικές απαιτήσεις.
Ρωτώντας για τα βήματα που ακολουθεί ένας άνθρωπος για να καταλήξει στην ολική χορτοφαγία, αλλά και τη συνειδητή αποχή από οποιοδήποτε προϊόν έχει δοκιμαστεί προηγουμένως σε ζώα ή προέρχεται από αυτά, μάθαμε πως σπάνια μπορεί κάποιος να φτάσει σε αυτό το επίπεδο άμεσα. Συνήθως απαιτούνται μικρά βήματα, διότι στην αρχή δε μπορεί κανείς να βρει τις απαραίτητες πληροφορίες, μπορεί ν’ ακούει καιρό για το συγκεκριμένο τρόπο ζωής, όμως να δειλιάζει, λόγω άγνοιας. Ορισμένοι βρίσκουν ως αφορμή τη νηστεία, ώστε να δοκιμάσουν τον εαυτό τους. Στην αρχή περιορίζουν το κρέας, ύστερα το σταματούν, στη συνέχεια το ίδιο γίνεται και με το ψάρι.
Ο ίδιος ο Κώστας, χρόνια πριν, νιώθοντας πως δεν άντεχε άλλο να καταναλώνει κρέας, αλλά και ότι οι διατροφικές του συνήθειες του επιβάρυναν τη διάθεση και την ψυχολογία, αποφάσισε να ακολουθήσει το βιγκανισμό κάνοντας μια αρχή• πληκτρολόγησε στον υπολογιστή του τη λέξη «χορτοφαγία» και αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για την μετέπειτα στάση ζωής που θ’ ακολουθούσε.
Λίγο πριν φύγουμε από το φιλόξενο χώρο και από την όμορφη παρέα των «επαναστατών της διατροφής», ζητήσαμε από τον Κώστα να μας δώσει ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας, που ίσως είναι λίγο διστακτικοί ως προς την αποδοχή της συγκεκριμένης κίνησης: «Ο βιγκανισμός είναι μια επιλογή συνείδησης και όχι κάποιο δόγμα, ενώ αποτελεί ένα βήμα παραπάνω που χρειάζεται να κάνουμε, για να ξεφύγουμε από το καθημερινό καλούπι, στο οποίο ζούμε», ενώ προσθέτει πως «είναι χρήσιμο για όλους μας να σκεφτούμε τι θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, διότι ο άνθρωπος δε μπορεί να επιβιώσει μόνος του. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τα ζώα και τη φύση γενικότερα, αλλά και να μάθουμε να εκτείνουμε την αγάπη και τη συμπόνια μας και σε αυτά, χωρίς να μένουμε μονάχα στον άνθρωπο».
Η σελίδα Vegan Thessaloniki στο Facebook